Unutkanlığa ne iyi gelir? Hafızayı güçlendiren yiyecek ve içecekler nelerdir?
Hangi gıdaları tüketirsek güçlü bir hafızaya sahip oluruz? İyi ve doğru beslenmenin hafıza üzerindeki önemi nedir? Doğru ve iyi beslenmek beyin fonksiyonları için çok önemlidir. Beslenme, yaşamımızın devam etmesi için gerekli besinlerin vücuda alınmasıdır. Yeteri kadar ve doğru beslenmezsek vücudumuz gerektiği gibi faaliyet gösteremez. Vücudumuzun alması gereken protein, karbonhidrat, yağ, su, vitamin ve mineraller yeteri kadar alınmadığı taktirde organlarımız düzgün çalışmamaya başlar. Bu durumdan vücudumuzun yönetim merkezi olan beyin, fazlasıyla etkilenir. Böylece beynin çalışma temposunda yavaşlama görülmekte, verimlilik düşmekte ve unutkanlık kaçınılmaz bir sorun haline gelmektedir. Özellikle güçlü bir hafızaya sahip olmak isteyenler; doğru besinleri , doğru miktarlarda tüketmeli ve aşağıdaki yiyecekleri sofralarından eksik etmemelidirler.Unutkanlığa İyi Gelen, Hafızayı Güçlendiren Yiyecekler
Balık
Unutkanlığı önlemek ve hafızayı güçlendirmek için haftada iki gün yemeniz gereken balık, en iyi beyin destekleyici besinlerden biridir. Uskumru, sardalya, ringa, somon, ton balığı ve karadeniz hamsisi kalp sağlığını destekleyen Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Balık tüketmeniz sadece hafızayı güçlendirmez, öğrenme ve konsantrasyon üzerinde de olumlu etkileri de vardır. Balık tüketemediğiniz taktirde omega-3 takviyesi alabilir yada balık yağı kullanabilirsiniz.
Brokoli ve Yeşil Yapraklı Sebzeler
Unutkanlığa iyi gelen besinlerden biri de yeşil yapraklı sebzelerdir. Yeşil yapraklı sebzeler demir vitamini açısından zengindir. Demir vitaminin eksiliğinden kaynaklı kansızlık da doğrudan unutkanlığa ve konsantrasyon eksikliğine sebep olmaktadır. Lahana, ıspanak, karalahana ve brokoli E vitamini ve folik asit açısından en önemli kaynaklardandır. Unutkanlğı önlemek ve güçlü bir hafızaya sahip olmak için yeşil yaparaklı sebzelerden bol bol tüketin.
Kırmızı Et
Unutkanlığın sebeplerinden biri de B12 vitamini eksikliğidir. Ağır çalışma koşulları, yoğun iş temposu, dengeli beslenmeme ve besinlerin doğal yetiştirilmemesinden dolayı B12 vitamini eksikliği ortaya çıkmaktadır. B12 içeren besinler beyin ve hafıza için önemli rol oynar. Kırmızı et de B12 yönünden zengin bir besindir. Güçlü bir hafızaya sahip olmak istiyorsanız, haftada 3 kez kırmızı eti, B12 vitamini içeren besinlerden süt, yoğurt, peynir ve yumurtayı mutlaka tüketmelisiniz.
Kuruyemişler
Unutkanlığa iyi gelen ve hafızayı güçlendiren besinler arasında E vitamini yönünden zengin olan kuruyemişleri, hatta kuru tohumları da sayabiliriz. İçinde bulunan yağ asitleri ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatan E vitamini, unutkanlıkla olan mücadelenize yardımcı olur. Unutkanlığı yenmek ve hafızanızı güçlendirmek için ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, susam, ay çekirdeği ve keten tohumu gibi kuruyemiş ve tohumlardan birini günlük bir avuç kadar tüketebilirsiniz.
Yaban Mersini
Unutkanlığa karşı günde bir avuç yaban mersini tüketebilirsiniz. Yaşlanmaya bağlı unutkanlığı geciktirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca yaban mersini düzenli olarak tüketildiğinde öğrenme kapasitesi artmakta, hafıza güçlenmekte ve motor beceriler gelişmektedir.
Antioksidan Meyveler
Unutkanlığa karşı antioksidan bakımından zengin olan meyveleri tüketebilirsiniz. Nar suyu gibi antioksidan etkisi bulunan portakal, geyfurt, çilek gibi meyveler unutkanlığa iyi gelir, beyin hücrelerini korur.Bitter Çikolata
Bitter çikolata güçlü bir antioksidandır. Beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Doğal uyarıcalar sayesinde odaklanma ve konsantrasyonu arttırır. Unutkanlığa iyi gelir, hafızayı güçlendirir.Tam Tahıllar
yulaf, darı, esmer pirinç, esmer ekmek gibi tam tahıllı gıdalar B6, B12 ve folik asit bakımından zengindir. Tam tahıllı besinler, unutkanlığa karşı hafızayı korumak, konsantrasyonu arttırmak ve beyine kan akışını sağlamak için gereklidir.Unutkanlığa İyi Gelen Hafızayı Güçlendiren İçecekler
Su
Yeteri kadar su tüketmemek unutkanlığa ,hafızanın zayıflamasına yol açmaktadır. Yeteri kadardan kastedilen günde en az 2 litredir.
Biberiye Çayı
Biberiye çayı unutkanlığa iyi gelir, hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu arttırır. Beyin ve kalbe oksijen taşınmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, migren ağrılarını hafifletir, stresi azaltır.
Yeşil Çay
Yeşil çay unutkanlığa iyi gelir, konsantrasyonu arttırır, ruh halini iyileştirir. Antioksidan özelliğe sahip olması nedeniyle beyni ve diğer organları korur.Nar Suyu
Antioksidan etkiye sahip olması nedeniyle vücutta bulunan ve hücre yapısını bozan serbest radikallere karşı koruma sağlar. Portakal, greyfurt gibi meyvelerin suları da nar suyu gibi unutkanlığa iyi gelir, beyin hücrelerini korur.
Ginko Biloba Çayı
Ginko biloba çayının antioksidan özellikleri, beyin ve sinir hücrelerinin yapısını serbest radikallere karşı korur. Beyne, kan akışına yardımcı olur ve unutkanlığa iyi gelir.
Melisa Çayı
Melisa çayı beyin fonksiyonlarını güçlendirmektedir. Özellikle de hafıza güçlenmesi, problem çözme gibi alanlarda etkilidir.* Unutkanlığa karşı doğru beslenmenin yanında egzersiz de yapılmalıdır. Haftada 3 gün egzersiz yapın. Bulmaca çözün, kitap okuyun, akıl oyunları oynayın. D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını kontrol ettirin. Eğer eksiklik varsa günde 15 dakika güneşlenin. D vitamini beynin genç kalmasını sağlar. Trans yağ içeren yiyeceklerden kaçının (bisküvi, cips, kızartma). Eğer kansızlığınız varsa unutkanlık yaşamanız da muhtemeldir.
* Yukarıda sıralamış olduğumuz unutkanlığa iyi gelen yiyecek ve içeceklerin, yararlarının olduğu gibi aşırı tüketimde zararlarının olabileceği de unutulmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder